InfoCons (Organizație pentru Protecția Consumatorilor membra cu drepturi depline în Consumers International) a realizat un studiu pe baza etichetelor produselor tip crenvurști de porc ce se regăsesc pe piața din România. În total au fost analizate 19 produse.
Ca urmare a centralizării și analizării informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor au rezultat :
Procentul de carne de porc este cuprins între 10 și 93% din compoziția produsului .
Există și produse care sunt comercializate sub denumirea „Crenvurști carne de porc”, însă primul ingredient din listă este carnea de pui. Carnea de porc se află pe a patra poziție în lista ingredientelor.
Din punct de vedere al altor ingrediente regăsite în compoziție:
– 57,89% au în compoziție apa , fiind și cel de-al doilea ingredient
– 31,57% au sarea ca fiind al treilea ingredient.
Atenție! Ingredientele de pe etichetă se află în ordine descrescătoare: primul fiind în cantitatea cea mai mare, iar ultimul în cantitatea cea mai mică.
Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în crenvurștii de porc:
– 100% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari);
Numericul de aditivi alimentari variază între 2 – 11:
– 5,26% din produse au în compoziție 11 E-uri;
– 10,53% din produse au în compoziție 9 E-uri;
– 21,05% din produse au în compoziție 8 E-uri;
– 5,26% din produse au în compoziție 7 E-uri;
– 10,53% din produse au în compoziție 6 E-uri;
– 5,26% din produse au în compoziție 5 E-uri;
– 10,53% din produse au în compoziție 4 E-uri;
– 21,05% din produse au în compoziție 3 E-uri;
– 10,53% din produse au în compoziție 2 E-uri;
Din punct de vedere al produselor ce conțin aditivi alimentari regăsiți frecvent, situația se prezintă astfel:
– 100% dintre produsele studiate au avut în componență nitrit de sodiu (E250);
– 84.21% dintre produsele studiate au avut în componență difosfat de sodiu (E450);
– 84.21% dintre produsele studiate au avut în componență acid asorbic (E300);
– 57.89% dintre produsele studiate au avut în componență carmina (E120);
Toate produsele studiate au avut menționate pe etichetă informațiile nutriționale.
Valoarea energetică este cuprinsa între 175 kcal și 297 kcal.
Cantitatea de grăsimi variază între 8,22 g și 26 g.
Cantitatea acizilor grași saturați este cuprinsă între 3,89 g și 11 g.
Cantitatea de glucide variază între <0,5 g și 8,47 g, în timp ce cantitatea zaharurilor este cuprinsă între <0,5 g și 0,7 g.
68,42% din produsele analizate nu conțin fibre.
Cantitatea de proteină se situează între 10 g și 16,76 g pentru produsele studiate.
Cantitatea de sare s-a situat între 1,02 g și 3 g. Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2,5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi.
M. S.
[…] InfoCons (Organizație pentru Protecția Consumatorilor membra cu drepturi depline în Consumers International) a realizat un studiu pe baza etichetelor produselor tip crenvurști de porc ce se regăsesc pe piața din România. În total au fost analizate 19 produse. Ca urmare a centralizării și analizării informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor au rezultat : Procentul de carne de porc este cuprins între 10 și 93% din compoziția produsului . Există și produse care sunt comercializate sub denumirea „Crenvurști carne de porc”, însă primul ingredient din listă este carnea de pui. Carnea de porc se… Citeste mai mult […]
Articolul nu are relevantă dacă nu publicați și lista unităților care produc și in care se comercializează astfel de produse! Scrie-ți degeaba!!!